Ayakkabı Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Ayakkabı Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Ayakkabılar sadece giyilip atılacak nesneler değildir. Ayakkabılarınıza doğru bakımı yaptığınızda uzun ömürlü olmasını sağlarsınız. Böylece ayakkabılarınızın görünüşlerini de korumuş olursunuz. Ayakkabı bakımı sadece dış görünüşü korumak demek değildir. Aynı zamanda ayakkabının konforunu ve rahatlığını arttırmak için bakım yapılması gerekir. 

İyi ayakkabı bakımında ayakkabıları düzenli olarak temizlemekten çok daha fazlasına dikkat etmeniz lazım. Örneğin, ayakkabınızı doğru şekilde giyip çıkarmalısınız. Bununla beraber ayakkabı kalıbı kullanmalısınız. Uygun ayakkabı fırçaları ve çekecekleri ile ayakkabılarınızı korumalısınız. O halde ayakkabı bakımında nelere dikkat etmeniz gerektiğini detaylı bir şekilde inceleyelim!

Ayakkabı Bakımı Malzemeleri 

Ayakkabı bakımını yapmak için kaliteli malzemeler kullanmalısınız. İşte, ayakkabı bakımı yaparken kullanabileceğiniz malzemeler.

  • Temizleme bezi
  • Ayakkabı fırçası
  • Özel deri ayakkabı temizleyicisi
  • Ayakkabı cilası
  • Özel deri yumuşatıcısı
  • Ayakkabı kalıpları
  • Ayakkabı çekeceği

Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Ayakkabılarınız normal kullanım sırasında toz, çamur, nem ve yağmur gibi etkenlerden yıpranabilir. Bakım ve cilalama öncesinde ayakkabınızın üzerindeki tozu ve kiri mutlaka silmelisiniz. Ayakkabının şeklini korumak için ahşap ayakkabı kalıbı kullanılması önerilmektedir. Peki, ayakkabı bakımı nasıl yapılır? İşte, ayakkabı bakımının nasıl yapılabileceğine dair detaylar. 

Her zaman ayakkabı fırçası kullanmaya özen gösterin

Ayakkabılarınızı fırça ile düzenli olarak temizlemek ayakkabılarınızın daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ayakkabınızın daha iyi görünmesine olanak tanır. Ayakkabı fırçası ile kirleri ve kalıntıları yumuşakça temizlemelisiniz. Askı Dünyası ahşap ayakkabı fırçaları, ayakkabılarınızın daha uzun süre dayanmasını sağlar. 

İnatçı lekeleri ve kirleri çıkarmak için nemli bir bezden destek alabilirsiniz. Bunu rutine oturttuğunuzda ayakkabılarınızı her zaman temiz tutabilirsiniz. Böylece ayakkabılarınızı kalıcı hasarlardan korumuş olursunuz. 

Ayakkabı kalıplarından destek alın

Ayakkabı bakımına katkı sunmak için ayakkabı kalıbı kullanmalısınız. Özellikle ahşap ayakkabı kalıbı, ayakkabılarınızda deformasyona neden olmaz. Ayakkabınızın formunu korumanıza olanak tanır. Nem oluşumunda nemin dışarı atılmasına yardımcı olur.

Kayın ağacından yapılan ahşap ayakkabı kalıpları, bakteri ve mantar oluşumunu önlemektedir. Çünkü kayın ağacı güçlü ve dayanıklı yapısı ile bilinir. Bu da ayakkabınızın sağlamlılığını arttırabilir. 

Ayakkabı çekecekleri ile ayakkabılarınızı koruyun

Ayakkabılarınızı giyerken ayakkabınızı deformasyona uğratabilirsiniz. İşte bu noktada ayakkabı çekecekleri devreye girer. Ahşap malzemeden yapılan çekecekler ayakkabılarınızda efektif bir kullanım sunar.  

Ancak doğru ayakkabı çekeceği seçimi için bazı ipuçları vardır. Örneğin, ayakkabı çekeceğinin malzemesi oldukça değerlidir. Ahşap ayakkabı çekecekleri, ayakkabılarınızın ömrünü uzatır. Ayrıca ayakkabılarınızın şeklini ve boyutunu göz önünde bulundurarak seçim yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. 

Ayakkabılarınızı havayla kurutun

Ayakkabılarınızı nemli bezle silerseniz, havayla kurutmalısınız. Saç kurutucusu ve diğer ısıtıcılar ayakkabınızın malzemesine ve şekline zarar verebilir. Oda sıcaklığındaki iyi havalandırılmış bir alan ayakkabılarınızın doğru bir şekilde kurumasına olanak tanır. 

Ayakkabılarınızın iç kısımlarını kurutmak için gazete gibi parçalardan destek alabilirsiniz. Bu da ayakkabı bakımında oldukça önemli detaylardan bir tanesidir. Unutmayın, aşırı ısınma veya kurutma ayakkabı malzemesinin aşınmasına neden olabilir. 

Ayakkabılarınızı düzgün bir şekilde saklayın

Ayakkabılarınızı düzgün durumda tutmak ve hasar almasını önlemek için doğru şekilde saklamalısınız. Yani doğrudan güneş ışığından uzak tutmalısınız. Serin ve kuru yerler ayakkabılarınızı düzgün bir şekilde saklamanızı sağlar. 

Güneş ışığına uzun süre maruz kalan ayakkabıların şekli bozulabilir ve rengi solabilir. Ayakkabınıza yatırım yaptığınızda hem paradan hem zamandan tasarruf edebilirsiniz. 

Koruyucu spreylere yatırım yapın

Ayakkabı malzemesine özel olarak tasarlanmış spreyler ayakkabılarınızı korur. Böylece ayakkabınızın suya ve lekeye karşı dayanıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak spreylerin ayakkabı malzemesine uygun olup olmadığını etraflıca araştırmalısınız. 

Spreyleri uygularken yönergeleri takip etmelisiniz. Kaliteli bir sprey ile yönergelere uyarak yaptığınız ayakkabı bakımı konfor sunar. Özellikle su geçirmez spreyler ayakkabılarınız için idealdir. 

Ayakkabı cilası veya boyası kullanın

Özellikle deri ayakkabılarınız için cila ve boya kullanmalısınız. Bu derinin parlaklığını ve yüzeyini koruyacaktır. Aynı zamanda taban ve topuk bakımına da önem vermelisiniz. Bu nedenle düzenli olarak ayakkabının taban ve topuk bakımını yapmalısınız. 

Çünkü ayakkabılarda taban ve topuk, en çok aşınan bölgelerdir. Sık sık ayakkabınızda gevşek dikiş olup olmadığını ve tabanın aşınıp aşınmadığını kontrol etmelisiniz.

Bu uygulamaları ayakkabı bakım rutininize eklemelisiniz. Böylece ayakkabılarınızın mükemmel bir görünüm kazanmasını sağlarsınız. Bununla beraber ayakkabılarınızın işlevselliğini ve konforunu arttırabilirsiniz.